Zaronite! Možete i preporučljivo je da plivate posle operacije dojke. Pogledajte naše savete vezane za plivanje.

Mogu li da plivam posle mastektomije?

Odgovor je ubedljivo “Da.” Pošto je tako nežno, plivanje posle operacije dojke je odličan način da vežbate sve svoje glavne mišićne grupe, i izbegnete atrofiju mišića koja se ponekad javlja kod operisanih pacijenata koji nastoje da sede  duži period.

Kada doktor kaže da ste spremni da započnete umerene vežbe, plivanje je jedan od najboljih prvih koraka. Veliki broj doktora i iskusnih plivača uzimaju plivanje kao jedan od najbezbednijih i najkomfornijih načina povratka vežbanju.

“Jedan od velikih pluseva plivanja dolazi od magičnog potiska vode. Ne postoji pritisak ili loše opterećenje mišića i zglobova,” kaže Jane Katz, Ed.D, profesor zdravlja i fiskulturne edukacije na John Jay Fakultetu u sklopu Gratskog Univerziteta u Njujorku. Takodje tu je i sveprisutni efekat hlađenja koji pruža voda, a koji smanjuje temperaturu tela tokom vežbanja. Ovo je posebno važno za žene koje možda doživljavaju napade vrućine povezane sa hemijskom ili prirodnom menopauzom.

Plivanje očvršćuje mišiće i sagoreva kalorije

Posle operacije dojke, dešava se da imate blago pomeren centar gravitacije, i moraćete da naučite da nosite sebe drugačije. Plivanje ojačava vaš abdomen, leđa i ramena koji vam pomažu da nosite svoju figuru sa lakoćom, smanjujući tako šansu za bol u leđima. Jači i usklađeni mišići, pogotovu abdomen, ramena i grudi,  čine vaš oporavak od operacije dojke znatno lakšim. Kardiovaskularni benefiti su takođe veliki. Kada ste se uvežbali do brzog i stabilnog tempa, poboljšaće kondiciju i stanje vašeg srca – najvažnijeg mišića u telu – svaki put kada plivate.

Sagorevanje kalorija je odlično za oporavak od hemoterapije nakon koje neke žene dobiju na kilaži. Ipak za velki broj žena, naporni sportovi poput trčanja mogu biti neprijatni i čak rizični ako padnete. Plivanje i vežbe u vodi, sa druge strane, mogu vam pomoći da kroz vežbu sagorite kalorije lagano i sigurno. Za razliku od tenisa ili drugih takmičarskih sportova, plivati možete i sami, tempom koji sami nametnete i stati kada osetite umor.

5 saveta za plivanje posle operacije karcinoma dojke:

  • Uradite maksimalno 20 minuta bilo kog stila. Muški stil je dobar po kondiciju gornjeg dela tela. Ženski stil je opužtajuća opcija,  pomaže u skladu i isteže mišiće nogu. Leđni stil vežba mišiće leđa. Plivanje po strani može delovati dobro nakon lateralne mastektomije (vežbanje suprotne ruke). Leptir stil se ne preporučuje pošto je dosta zahtevan i zahteva razrađena leđa.
  • Ne preskačite zagrevanje i istezanje. Pet minuta od svakoga. Ovo možete učiniti ili u bazenu ili vani. Možete sesti na kraj bazena i šutirati vodu ili istezati vaše nožne mišiće. U bazenu možete napraviti laganu šetnju ili džoging i tako pomoći vašem telu da se navikne na temperaturu vode. Izbegavajte preterano istezanje operisanog dela.
  • Nemojte se preznojavati. Promene na vašem telu mogu učiniti da teže prihvatate vrućinu, tako da uvek budite pažljivi. Ako je topla temperatura i plivate napolju, plivajte rano ujutru ili kasnije popodne da izbegnete najtopliji deo dana. Pobrinite se da unosite vodu pre i posle plivanja.
  • Ne preterujte. Ukoliko se osetite umornom, stanite. Trebalo bi da budete opušteni jer sada nije vreme da iz korena menjate vaš zacrtani otkucaj srca.
  • Pre nego što počnete sa ovim ili bilo kojim drugim programom vežbanja posavetujte se sa vašim lekarom. Ukoliko niste plivač, nemojte sada početi sa 50 krugova ženskog stila plivanja. Umesto toga, probajte blage vežbe u vodi, kao što je kruženje rukama, odguravanje od zida, koje će pružiti slične rezultate.

Mogu li da nosim običan kupaći kostim?

Opet, odgovor je da. Ako ste imali rekonstruktivnu operaciju, vaš kupaći kostim bi trebalo još uvek da vam paše i pruža potporu vašim grudima dok plivate. Kada nosite grudnu protezu, postoji mnogo opcija kupaćih kostima sa korpicom dostupnih koji su u svakom pogledu prelepi kao što ste navikli. Oni mogu i da daju potporu silikonskoj grudnoj protezi. Hlor i slana voda neće naškoditi vašoj grudnoj protezi – ali imajte u vidu da je provučete kroz vodu (kao i vaš kupaći kostim) kada završite sa plivanjem. Ukoliko je ne operete posle plivanja, hlor i so će oštetiti silikon.

Mogu li sa protezom u vruću kupku ili saunu?

Dosta žena nas pita o korišćenju grudne silikonske proteze u toplim kupkama i saunama. Evo naših preporuka:

  • Najviša sigurna temperatura za silikonsku grudnu protezu je 60°C (140°F). Proverite temperature vruće kupke ili saune pre nego što je iskoristite.
  • Izbegavajte sulfurne kupke. Vaša grudna proteza će upiti miris i boju.