Od Diane A., žene koja preživljava rak dojke već 20 godina.

U skoro dve godine od kada sam imala duplu masektomiju, oduševljena sam zato što sam naučila da prihvatim svoje “novo ja”, i isto tako se osećam kao da sam stranac u stranoj zemlji. Nošenje grudne proteze i grudnjaka sa džepićem bio je strani koncept za mene pre dvadeset godina ali vremenom i strpljivo prihvatila sam ih kao deo svoga dana.

Rak dojke nije “jedna veličina koja paše svima” tip bolesti, to mnoge žene ne shvataju pre dijagnoze. U više od 20 godina od moje početne treće-negativne dijagnoze ni dan nije prošao a da nisam otkrila nešto novo o sebi ili o toj bolesti. Veći deo tih dvadeset godina učila sam kako je imati lumpektomiju. Dve operacije su bile naporne i trauma za mene, ali nisam bila suočena sa svešću odstranjivanja svoje dojke, i nisam znala iz prve ruke o eksternim grudnim protezama.

Neki izbori su lakši dok drugi teži

Kada se moj rak dojke vratio (opet) na mojoj levoj dojci na kraju mi je preostajala mastektomija.  U mom slučaju data mi je opcija otklanjanja te dojke i vođenja računa o mojoj desnoj dojci (koja je isto tako doživela moj prvi rak grudi 1996.). Nisam mislila dvaput o tome rekla sam svojim doktorima da želim da mi se obe dojke odstrane.  U potpunosti sam razumela da dupla mastektomija neće promeniti moje sveobuhvatno preživljavanje ali evo šta mi je upravo uradila – dozvolila mi je da prestanem da idem konstantno na mamograme što je u mom iskustvu kao čekanje druge cipele da otpadne. Naravno, i dalje moram da vodim dosta računa o svom telu ali sam sigurna da i svaka žena koja se nosila sa karcinomom dojke vam može reći svaki mamogram nas vraća u osećaj slabosti dok čekamo nove rezultate.

Lagala bih kada bi rekla da mi je drago što više nemam grudi; ipak mogu da kažem bez ustručavanja, drago mi je sto imam toliko opcija  kada dolazi do mog izbora grudnih proteza i ortopedskih grudnjaka. Mogu iskreno da kažem ukoliko ljudi ne znaju da sam imala operaciju grudi nikada to ne bi ni saznali osim ako im ne kažem. Kada nosim svoju protezu i grudnjak pogledam se u ogledalo, i ja sam zadivljena kako skoro kao moja stara normala one izgledaju. Hvala Bogu nosila sam se sa ovim kada je izbor tako prelepih grudnjaka bio velik i se iz čega izabrati.

4 Stvari Koje Nisam Znala O Nošenju Grudne Proteze

1. Kada skineš grudnjak – Sačekaj! On sada nosi i tvoje grudne proteze. Nekoliko puta sam skinula svoj grudnjak, zaboravila bih se i onda se nasmejala histerično dok bih ga skupljala i svoje grudne proteze sa poda.

2. U pravoj veličini, vrlo brzo grudne proteze nose se veoma prirodno. Čak sam vežbala nošeći svoje i zadivljena sam da sam ih nosila skoro kao i moje prave grudi. Ustvari, pošto sam imala velike grudi pre operacije delovale su prijatnije, nisam se borila sa znojem ispod njih!

3. Nekada samo deluje dobro da ih skinem. Po toplom danu kada dodjem kući sa posla skinem cipele i skinem svoje proteze, i odmah se osećam opušteno!

4.Zbog nekog razloga ne pokrivaju svi tipovi zdravstvenog cenu grudnih proteza ili ortopedskih grudnjaka sa dzepićima, a to je bitno ženama da znaju unapred. Ukoliko pokrivaju moraćete do vašeg doktora opšte prakse da vam napiše uput kako bi osigurale povraćaj novca. Ukoliko nisu pokrivene (što meni deluje ne oprostivo) trebale bi videti postoje li neki programi u vašem okruženju koji bi pomogli pokrivanju dela troškova.

Uvek Počinje Neko Novo Putovanje

Moja draga prijateljica je u početku svog putovanja sa rakom dojke. Za razliku od mene ona se odlučila da odstrani samo jednu dojku. Završila je svoju hemoterapiju i trenutno je na pola puta kroz svoj tretman radijacije. Ona je u mogućnosti da uradi grudnu rekonstrukciju kada završi sa radijaciom. Jan ipak ozbiljno razmišlja o podnošenju nove operacije, zbog kako ona to kaže:”Imam osećaj kao da je moje telo već dosta prošlo, i prićala sam sa dosta žena koje su imale rekonstrukciju samo kako bi posle nastavile da imaju korektivne operacije, ili izvade implant(e). Trenutno, mislim, zašto bih se ja stavljala u dalji rizik kada mogu da dobijem odličan završetak noseći grudnu protezu u ortopedskom grudnjaku?”

Rak dojke, kao i drugi izazovi i prepreke koje život postavlja na naš put najbolje se podnosi dan za danom – nogu pred nogu. Meni je drago da moje opcije iz dana u dan se tako sjajno unapređuju proizvodima koje Amoena nudi.