amoena grudne proteze i grudnjaci

ISKUSTVO DIJANE A, ŽENE KOJA ŽIVI SA RAKOM DOJKE VEĆ 20 GODINA

Za skoro dve godine od kada sam imala duplu masektomiju, oduševljena sam što sam naučila da prihvatim svoje “novo ja”, a isto tako se osećam i kao stranac u drugoj zemlji. Nošenje grudne proteze i grudnjaka sa džepićem bio je strani koncept za mene pre dvadeset godina, ali vremenom i strpljivo, prihvatila sam ih kao deo svoje svakodnevnice.

Rak dojke nije tip bolesti koji se može opisati kao “jedna veličina koja paše svima” i to mnoge žene ne shvataju pre dijagnoze. Za više od 20 godina od moje početne, treće negativne dijagnoze, ni dan nije prošao, a da nisam otkrila nešto novo o sebi ili o toj bolesti. Veći deo tih dvadeset godina učila sam kako je imati lumpektomiju. Dve operacije su bile naporne i traumatične za mene, ali nisam bila suočena sa svešću odstranjivanja svoje dojke, i nisam znala iz prve ruke o eksternim grudnim protezama.

NEKI IZBORI SU LAKŠI, A NEKI TEŽI

Kada se moj rak dojke vratio (ponovo) na mojoj levoj dojci , na kraju mi je preostala mastektomija.  U mom slučaju, dali su mi opciju da otklone tu dojku i da nastave da vode računa o mojoj desnoj dojci (kojoj je isto tako ustanovljen moj prvi rak dojke 1996. godine). Nije mi dugo trebalo da odlučim i rekla sam svojim doktorima da želim da mi se obe dojke odstrane.  U potpunosti sam razumela da dupla mastektomija neće promeniti moje sveobuhvatno preživljavanje, ali evo šta mi je upravo uradila – dozvolila mi je da prestanem da konstantno idem na mamograme, što je u mom iskustvu kao čekanje druge cipele da otpadne. Naravno, i dalje moram dosta da vodim računa o svom telu, ali sam sigurna da i svaka žena koja se nosila sa karcinomom dojke može reći da nam svaki mamogram vraća osećaj slabosti dok čekamo nove rezultate.

Lagala bih kada bih rekla da mi je drago što više nemam grudi; ipak mogu da kažem bez ustručavanja da mi je drago što imam toliko opcija kada je u pitanju izbor grudnih proteza i ortopedskih grudnjaka. Mogu iskreno da kažem da ukoliko ljudi ne bi znali da sam imala operaciju grudi, nikada to ne bi ni saznali, ukoliko im to ne bih rekla. Kada nosim svoju protezu i grudnjak, pogledam se u ogledalo i zadivljena sam kako one izgledaju – skoro kao moja stara normala. Hvala Bogu, nosila sam se sa ovim upravo jer je izbor tako prelepih grudnjaka bio veliki.

4 STVARI KOJE NISAM ZNALA O NOŠENJU GRUDNE PROTEZE

  1. Kada skineš grudnjak – sačekaj! On sada nosi i tvoje grudne proteze. Nekoliko puta bih skinula svoj grudnjak, zaboravila i onda se nasmejala glasno dok bih ga skupljala sa svojim grudnim protezama sa poda.
  2. U pravoj veličini, vrlo brzo, grudne proteze nose se veoma prirodno. Čak sam i vežbala noseći svoje, i zadivljena sam da sam ih nosila skoro kao i moje prave grudi. Zapravo, pošto sam imala velike grudi pre operacije, sada mi je prijatnije i ne borim se sa znojenjem!
  3. Osećam se dobro jer mogu i da ih skinem. Na toplom danu, kada dodjem kući sa posla, skinem cipele i svoje proteze i odmah se osećam opušteno!
  4. Iz nekog razloga, ne pokrivaju svi tipovi zdravstvenog osiguranja cenu grudnih proteza ili ortopedskih grudnjaka sa džepićima, a važno je da to žene znaju unapred. Ukoliko pokrivaju, moraćete posetiti vašeg doktora opšte prakse kako bi vam izdao uput kojim biste osigurale povraćaj novca. Ukoliko nisu pokrivene zdravstvenim osiguranjem (što meni deluje neoprostivo), trebalo bi se raspitati da li postoje neki programi u vašem okruženju koji bi pomogli pokrivanju dela troškova.

UVEK POČINJE NEKO NOVO PUTOVANJE

Moja draga prijateljica je na početku svog iskustva sa rakom dojke. Za razliku od mene, ona se odlučila da odstrani samo jednu dojku. Završila je svoju hemoterapiju i trenutno je na pola puta kroz svoj tretman zračenjem. Ona je u mogućnosti da uradi grudnu rekonstrukciju kada završi sa zračenjem. Ona ipak ozbiljno razmišlja o novoj operaciji, zbog toga što, kako ona kaže, ima osećaj kao da je njeno telo već dosta toga pretrpelo, a i pričala je sa velikim brojem žena koje su imale rekonstrukciju samo kako bi posle nastavile sa korektivnim operacijama ili vađenjem implanta. Zašto bi dolazila u dodatni rizik, kada može da dobije pozitivan ishod noseći grudnu protezu u ortopedskom grudnjaku?

Rak dojke, kao i drugi izazovi i prepreke koje život postavlja na naš put, najbolje se podnosi dan za danom – nogu pred nogu. Meni je drago da moje opcije iz dana u dan tako sjajno napreduju proizvodima koje Amoena nudi.