ŠTA MOŽEMO DA UČINIMO KAKO BISMO SMANJILI KONCENTRACIJU PLASTIKE U
OKEANIMA?

plastika u okeanima
Stručnjaci procenjuju da u okeanima već plovi oko 150 miliona tona plastičnog otpada, počevši od vreća smeća i mreža za ribolov sve do sitnih mikročestica koje se jedva mogu videti golim okom. Ne samo da čestice plastike sadrže toksine, već deluju i kao svojevrsni magnet za zagađenje. Drugim rečima, one sakupljaju zagađivače koji uništavaju biljni i životinjski svet u okeanima. Takođe, mnoga morska stvorenja od plastike pomisle da je hrana i kada je progutaju nastaju problemi sa stomakom i crevnom florom.

SAMO 9% PLASTIKE SE RECIKLIRA U CELOM SVETU

KAKO ZAUSTAVITI ZAGAĐENJE PLASTIKOM U OKEANIMA?

Istinski napor da se okeani očiste jedva da postoji, ako izuzmemo pojedinačne projekte nevladinih organizacija i inicijativu pojedinaca. Zbog toga je još važnije da svi dobro razmislimo o sopstvenoj potrošnji plastike.

7 NAČINA ZA SMANJENJE KONCENTRACIJE PLASTIKE U OKEANIMA

  1. Koristite pamučne cegere umesto plastičnih kesa
  2. Prestanite da kupujete flaširanu vodu, a umesto toga nosite sa sobom bocu za višekratnu upotrebu i pijte vodu as slavine. Imajte na umu da se u svetu svakog minuta kupuje milion plastičnih flaša.
  3. Reciklirajte na pravi način – posetite lokalni centar za reciklažu i potražite savet kako da pravilno reciklirate. U centru za reciklažu bi trebalo da dobijete listu vrsta plastike koju prihvataju.
  4. Kupujte nezapakovano voće i povrće.
  5. Pređite na upotrebu prirodnih vlakana – ne samo kada je u pitanju vaša odeća, već i posteljina i peškiri. Za vreme pranja, tekstil izrađen od poliestera, najlona i akrila može izbaciti sićušna plastična vlakna koja se ne mogu filtrirati iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
  6. Izbegavajte kozmetičke preparate, kao i preparate za čišćenje koji sadrže čestice mikroplastike (pojedini pilinzi, gelovi za tuširanje i paste za zube). Sićušne čestice plastike su izuzetno teške za filtriranje iz otpadnih voda. Hemijski proizvedeni plastični aditivi mogu se prepoznati po imenima na listi sastojaka, kao što su akrilatni kopolimer (AC), akrilatni krospolimer (ACS), dimetikonol ili metikon. Takođe, upotrebom besplatnih aplikacija za pametne telefone, kao što je „Beat The Microbead“ možete saznati da li određena kozmetika sadrži mikročestice plastike – samo fotografišite barkod proizvoda na ovoj aplikaciji. Mnoge organizacije za zaštitu životne sredine takođe pružaju informacije o ovoj temi. Razgovarajte o prisustvu plastike u morima, budite aktivni na društvenim mrežama. Što više ljudi razvije svest o pomenutom problemu i počne da se ponaša odgovorno, pre će zagađenost početi da se smanjuje. Mi upravo podižemo svet objavom ovog članka i molimo vas da ga podelite sa prijateljima!

ŠTA AMOENA PREDUZIMA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE?
Amoena se bavi reciklažom što je više moguće. Naime, sve grudne proteze su obložene elastičnim poliuretanskim filmom, a ostaci filma se u potpunosti recikliraju nakon proizvodnje. Stopa reciklaže kompanije trenutno je preko 95%. Čak i tokom inicijalnog razvoja novih proizvoda, Amoena uzima u obzir neplastičnu i nesintetičku ambalažu. Amoena je posvećena održivosti i brine se da uslovi rada u inostranstvu ispunjavaju nemačke standarde.