Blog pomoći ženama koje prolaze rak dojke

Prijateljstva mogu predstavljati zbunjujući deo iskustva sa rakom dojke.

Često čitamo o sjajnim prijateljima: o onima koji, čuvši za vašu dijagnozu raka dojke, odmah počinju da funkcionišu kao deo tima i mobilišu grupu prijatelja koji dele dužnosti da vas voze kod lekara, sede s vama u danima kada se ne osećate dobro i brinu o vašoj porodici kada ne možete ni da razmišljate tome kako ćete je prehraniti – to su najbolje priče o prijateljstvu, one kojih se rado sećamo i koje slavimo.

Većina žena koje prolaze kroz iskušenja ove opake bolesti, spremne su da izgube kosu, ručak, pamćenje, čak i grudi. Ali, malo je žena pripremljenih za mogućnost da usput izgube i ranije iskušane i prave prijatelje. Srećom, to se ne događa svima, jer je većina prijatelja nepokolebljiva, ali ako ste već prošli ili prolazite kroz proces lečenja i primetili ste da se neko jednostavno ne pojavljuje kao ranije, bilo fizički iliemocionalno, niste sami.

Šta pojedinca čini prijateljem?

Možda je važno tačno utvrditi šta znači „prijateljstvo“. Rečnik definiše prijateljstvo kao jedno vezano za drugo naklonošću; onaj koji nije neprijateljski raspoložen; poznanik ili onaj koji je iste nacije, stranke ili grupe. Primetićete da „prijatelj“ nije nužno neko ko se može nositi sa teškim nedaćama. Iako je ovo možda ono za čim čeznemo u prijateljstvu, možda nije ono što dobijamo. Možda nije ni ono što bi trebalo očekivati.

Rak je preobražajni deo života pacijenta. Za njega to često znači izdržavanje runde za rundom hemoterapie i / ili zračenja, ogromnu neizvesnost u pogledu ishoda i stalnu brigu da li će tretmani i dalje imati efekta. Kao rezultat, uloga pacijenta sa prijateljima često se dramatično menja.

Ženu koja je ranije sve planirala do detalja, sada možda ne zanima (ili ne primećuje) da li je sve odrađeno kako bi trebalo. „Život stranke“ je možda privremeno postao zabavljač. A bivši vođa čopora možda jednostavno želi da neko drugi polaže tragove. Ova promena može biti jednako frustrirajuća za pojedinca koji se podvrgava lečenju, kao i za one koji su njime pogođeni. I očigledno je primetno da ovakve promene testiraju bilo koji odnos.

Zašto? Zato.

Razlozi zbog kojih neko nestaje kada vam je potreban su različiti kao i sami prijatelji. Iako to boli, možda će vam pomoći da razmotrite ličnost prijatelja kao i okolnosti vašeg prijateljstva.

Prijatelj koji je prirodni „popravljač“

  • može se osećati emocionalno, finansijski ili fizički nespremnim da bi uticao pozitivno na vas i kao takav nesposoban je da donese bilo kakvu promenu

Prijatelj koji je tihi „posmatrač“

  • može izgovoriti pogrešnu reči prema tome: možda uopšte neće ništa reći

Prijatelj koji je istinski „zabrinut“

  • boji se svoje bolesti jer ih i ona čini ranjivim i ne žele da pristupe tim osećanjima (ili vama)

U svakom slučaju, prijatelj će se verovatno takođe postideti kada prizna da nije siguran kako da vam pomogne.

Dakle, postoji li nešto što se može učiniti kako bi se prijateljstva vredna čuvanja unapredila i održala? Svakako postoje načini da se pokuša. Možda i najvažniji korak ka tome je rad na  iskrenoj komunikaciji. Neko mora da započne razgovor, i koliko god nepravedno izgledalo, taj neko može biti osoba koja se bori protiv raka dojke.

Avenija prijateljstva vodi u oba smera

Ako ste pacijent (i osećate se dobro), pozovite ih, pošaljite prijatelju mejl, SMS ili čestitku i jednostavno recite „Nedostaješ mi!“ To je sve što treba da prenesete. Lopta je sada na njihovom terenu. Ako cene prijateljstvo i dorasli su zadatku, stvorili ste im priliku. Ponekad je dovoljno dopustiti da prođe previše vremena kako bi se stvorila neugodna situacija. Ako doprete do njih bez okrivljavanja kako nisu bili tu za vas, možda ćete prijatelju pružiti priliku da se vrati u vaš život, a da se ne oseća kao da mora da se pravda.

I obrnuta situacija je isto tačna. Ako ste prijatelj, nije kasno da podignete slušalicu, pošaljete mejl, SMS ili čestitku sa potpuno istim osećanjima. Jedno „nedostaješ mi“ govori sve i stavlja do znanja dragom prijatelju da želimo da se ponovo povežemo. Ako je vaš prijatelj još uvek na lečenju, razmislite da li možete nešto učiniti da im olakšate život. Imate omiljeni smešni film? Preporučite ga. Pronašli ste novi recept u kojem uživate? Šta kažete na to da ga isprobate i odnesete hranu prijatelju? U zavisnosti od trenutnog stanja vašeg prijatelja, to može biti jednostavno poput knjige na traci – ili složeno kao dan u spa centru ili devojačko veče

Uz puno sreće i dovoljno vremena, mnogi od ovih problema se sami reše. Nažalost, kada ste usred lečenja, možda iskreno želite da neko pametuje – i pojavi se – a to jednostavno ne može. Iako ovo može biti štetno, ne pomaže vam da se zaustavite na tome. Ako iz karcinoma dojke možete naučiti nešto, to je da omogućite svakoj osobi milost da bude tačno ono što jeste – a ne ono što biste vi želeli. I zapamtite, dok darujete ljubaznost drugima – obavezno dozvolite sebi isto.

Ne zaboravite, iako se zbog raka dojke možete osećati kao da ste izgubili neke prijatelje, usput ste najverovatnije pronašli nove. Prolazak kroz lečenje, pridruživanje grupama podrške, čak i sedenje u čekaonicama dovodi vas u kontakt sa drugima koji se suočavaju sa sličnim iskustvima, što često daje šansu za novo prijateljstvo. Srećom, sada imate mogućnost (i definitivno ste stekli pravo) da tačno definišete šta znači biti prijatelj dok napredujete u životu.