Mnogo žena se interesuje da li mogu da putuju “bez razmišljanja” dok nose svoju silikonsku grudnu protezu. Odgovor je definitivno “da,” ali izdvojili smo par stvari koje možda želite da znate unapred.

  • Tehnologija bezbednosti na aerodromu neće naškoditi vašoj grudnoj protezi.
  • Male su šanse da će silikonska grudna proteza uključiti detektor metala; ipak, ako nešto što imate na sebi uključi alarm, bićete podvrgnuti sekundarnom pretresu, koji možda uključuje celokupan pretres.
  • Možete zahtevati da se pretres obavi u privatnom delu namenjenom za pretres.
  • Prema U.S. Transportnoj Sigurnosnoj Administraciji ne bi vas trebali pitati, niti bi ste trebali pristati da odklonite bilo koji deo odeće i pokažete svoju grudnu protezu i ne bi vas trebali pitati da odklonite samu protezu.
  • Ako odaberete da nosite svoju protezu ili grudnjak za grudnu protezu u ručnom prtljagu biće dozvoljena kroz obezbeđenje nakon što je skenirana. Proteza ili specijalni grudnjak ne spada u 3-1-1 pravila koja se svakodnevno primenjuju na tečnosti i gelove zato što se smatra medisinsko neophodnom.

Svaka zemlja ima svoje sigurnosne procedure i polise; pametno je da pitate svoju agenciju ili odradite preliminarnu pretragu po internetu ako putujete van svoje zemlje.

putovanje sa va%25C5%25A1om grudnom protezom

Nemojte brinuti, putujte zadovoljne

Još jedna stvar koju treba napomenuti: Promena pritiska. Nije strano da lagana silikonska proteza napravi kratkotrajne vazdušaste balončiće ako je na visini, izložena promenama vazdušnog pritiska. Ako ste redovno u avionu, možda ste primetili što izgleda kao male, crne tačkice unutar vaše grudne proteze, zbog promene visine. Ovo nije defekt, niti će naškoditi grudnoj protezi. Balončići tipično nestanu posle dve nedelje putovanja ili penjanja (planinarenja). Pa ne brinite, putujte zadovoljne! 

Preuzeto od  Amoena UK.