Veliki broj žena se interesuje da li mogu da putuju “bez razmišljanja” dok nose svoju silikonsku grudnu protezu. Odgovor je definitivno “da”, ali izdvojili smo par informacija koje možda želite da znate unapred.

  • Tehnologija bezbednosti na aerodromu neće naškoditi vašoj grudnoj protezi.
  • Male su šanse da će silikonska grudna proteza uključiti detektor metala; ipak, ako nešto što imate na sebi uključi alarm, bićete podvrgnuti sekundarnom pretresu, koji možda uključuje celokupan pretres.
  • Možete zahtevati da se pretres obavi u privatnom delu namenjenom za pretres.
  • Prema Transportnoj Sigurnosnoj Administraciji Sjedinjenih Država ne bi trebalo da vas pitaju, niti da pristanete da uklonite bilo koji deo odeće i pokažete svoju grudnu protezu. Takođe, ne bi trebalo da zahtevaju da uklonite samu protezu.
  • Ako odaberete da nosite svoju protezu ili grudnjak za grudnu protezu u ručnom prtljagu, biće dozvoljena kroz obezbeđenje nakon što je skenirana. Proteza ili specijalni grudnjak ne spada u 3-1-1 pravila koja se svakodnevno primenjuju na tečnosti i gelove zato što se smatra medisinski neophodnom.

Svaka zemlja ima svoje sigurnosne procedure i polise; najbolje je da pitate svoju agenciju ili odradite preliminarnu pretragu na internetu ako putujete van svoje zemlje.

 

Nemojte brinuti, putujte zadovoljne

Još jedna stvar koju treba napomenuti: Promena pritiska. Nije strano da lagana silikonska proteza napravi kratkotrajne vazdušaste balončiće ako je na visini, izložena promenama vazdušnog pritiska. Ako ste redovno u avionu, možda ste primetili male, crne tačke unutar vaše grudne proteze koje nastaju zbog promene visine. Ovo nije defekt, niti će naškoditi grudnoj protezi. Balončići tipično nestanu posle dve nedelje putovanja ili penjanja (planinarenja). Stoga, ne brinite, putujte zadovoljne! 

Preuzeto od  Amoena UK.