Postoji mnogo prirodnih načina da pomognete svom telu tokom lečenja raka. Neki od njih su toliko poznati da zaboravljamo da ih koristimo – dobar san, duboko disanje i boraviti što više vremena na otvorenom. Priroda nam pruža i druge mogućnosti lečenja. U ovom tekstu istražujemo potencijalnu korist đumbira, esencijalnih ulja i kretanja energije.

 1. ĐUMBIR – UBLAŽITE NELAGODNOST U STOMAKU

Mnogi ljudi su duboko uvereni da đumbir može da ublaži bolove u stomaku, pa se dugo koristio u te svrhe u istočnoj medicine. Konačne dokaze po današnjim kliničkim standardima je teško pronaći, ali neki rezultati istraživanja ukazuju da je đumbir, odnosno Zingiber officinale efikasniji od placeba za ublažavanje postoperativne mučnine.

Načini upotrebe đumbira:

 • Napravite čaj od đumbira na sledeći način – Kuvajte 4-6 tankih kriški opranog, oljuštenog sirovog đumbira u 2 šolje (500 ml) vode, 10-20 minuta. Dodajte sok limete, med ili nektar agave da biste zasladili čaj.
 • Đumbir, kao i dodaci sa đumbirom mogu se lako pronaći u većini marketa i drogerija. Obavezno se obratite lekaru pre nego što konzumirate bilo koji dodatni lek tokom svoje svakodnevne rutine. Poznato je da đumbir ima neke negativne interakcije sa hipertenzijom, dijabetesom i lekovima za zgrušavanje krvi.
 • Kuvajte đumbir – Dodajte ga jelima od povrća, prženim jelima i supama kako biste dobili svež, pikantan i slatkast ukus.
 1. AROMATERAPIJA – ZA BOLJI SAN, NOKTE I IMUNITET

“Volela bih da sam znala o esencijalnim uljima dok sam se lečila”, otkriva Eden Lackey koja je pobedila karcinom dojke. “Srećom, otkrila sam ih nakon tretmana kada sam uzimala iscrpljujuće lekove i suočavala se sa njihovim neželjenim efektima”, nastavlja Eden. Aromaterapija joj je pomogla da se oporavi i ona je sada predstavnica kompanije doTERRA, svetskog lidera u proizvodnji esencijalnih ulja. Esencijalnim uljima se inhalira ili se nanose na kožu. Budući da su visoko koncentrovana, obično se mešaju ili razblažuju nosećim uljem poput kokosovog ili maslinovog ulja, a koriste se i u difuzoru.

Esencijalna ulja za neželjena dejstva raka dojke:

“Naša originalna mešavina za spavanje uključuje lavandu, majoran, rimsku kamilicu, ulje ilang ilang, sandalovinu i zrno vanile”, kaže Lackey. Tokom njenog oporavka, valunzi i bolovi u kostima otežavali su joj san. Ovo esencijalno ulje u difuzoru donelo je veliko olakšanje.

Hemoterapija može oslabiti nokte na rukama i nogama. Ulje čajevca može se koristiti na noktima tokom tretmana kako bi se oni sačuvali, a pomažu i njihovo zdravlje i rast.

“Tamjan je kralj svih ulja”, tvrdi Lackey. Isprobajte ga kao imunološku podršku ili kao protivupalno sredstvo.

 1. TAI ČI I KIGONG – OSLOBAĐANJE STRESA

U kineskoj taoističkoj i nekim budističkim filozofijama, smatra se da prirodna “bioenergija” uzrokuje zdravlje i isceljenje, a bolest se javlja kada je bioenergija blokirana ili oslabljena.

Tai Č ii Kigong su borilačke veštine zasnovane na upravljanju ovom energijom nežnim pokretima i namernim dahom što predstavlja oblik aktivne meditacije.

Nazivaju se prirodnim terapijama protiv neželjenih dejstava kancera jer ne zahtevaju ni lek ni opremu, a dostupne su svima.

Za dodatne informacije obratite se svom lekaru – u bolnicama su često dostupni i časovi kao i u centrima za borbu protiv raka.

Prednosti fizičke aktivnosti za pacijente obolele od karcinoma :

 • smanjen puls i krvni pritisak
 • poboljšanje ravnoteže
 • fleksibilnost i snaga
 • smanjen stres i anksioznost
 • poboljšanje sna
 • ublažavanje bolova od osteoartritisa