Da li ovaj prirodni vitamin zaista pomaže u borbi protiv karcinoma dojke?

Naučnici istražuju efekte vitamina D i nedostatke istog na rizik stvaranja raka dojke. U godinama iza nas izvršena su istraživanja iz 2008. i 2011. i pokazuju da žene koje nemaju dovoljno vitamina D imaju povećan rizik nastanka raka dojke.

Od tada je završeno još istraživanja i mišljenja su podeljena. Većina eksperta i dalje preporučuje da svi obogate svoje telo vitaminom D iz sunca ili, ako to nije moguće, drugih izvora. Drugi upozoravaju da suplementi vitaminom D možda uopšte i nemaju zdravstvenih benificija na pervenciju raka dojke i mogu biti rizik drugih problema, kao što su previtamizacija kalcijumom ili rak kože.

Šta je onda najbolja taktika?

Prvo, ovo je važan razgovor koji treba da vodite sa vašim doktorom. Jednostavna analiza krvi može utvrditi koliki je vaš nivo vitamina D.

Najprirodniji način preko koga dobijamo svoj vitamin D, jeste izaći napolje. Ljudsko telo proizvodi vitamin D automatski iz sunčeve svetlosti. Iznenađujuće bolje se izlagati sunčevoj svetlosti u toplijim mesecima leta (više puta kratkim periodima – pola od vremena koliko da vaša koža postane roze). Zimi ugao sunca je prveviše nizak kako bi uspešno proizveo UVB-zrake potrebne za stvaranje vitamina D. Vitamin D se nalazi i u ribama kao što su losos, tuna i skuša u još nekoj hrani ali količina vitamina D u hrani nije dovoljna da se ispune dnevni standardi.

Savladavanje De-presije

Vreme provedeno napolju zimi može biti dobro iz drugih razloga – borbi sa depresijom. Nivo vitamina po strani sada momenat na suncu generalno poboljšava zdravlje, rapoloženje i energiju, i može pomoći borbi ili sprečavanju depresije. Endorfin proizveden u kratkoj šetnji ili dubokim udahom svežeg vazduha čini da se osećate bolje, bez obzira na doba godine.

Amoena grudne proteze, grudnjaci i kupaći kostimi