Da li ovaj prirodni vitamin zaista pomaže u borbi protiv karcinoma dojke?

Naučnici istražuju efekte vitamina D i nedostatke istog na rizik stvaranja raka dojke. U godinama iza nas izvršena su istraživanja iz 2008. i 2011. i pokazuju da žene koje nemaju dovoljno vitamina D imaju povećan rizik nastanka raka dojke.

Od tada je završeno još istraživanja i mišljenja su podeljena. Većina eksperta i dalje preporučuje da svi obogate svoje telo vitaminom D iz sunca ili, ako to nije moguće, drugih izvora. Drugi upozoravaju da suplementi vitamina D možda uopšte i nemaju zdravstvenih beneficija na pervenciju raka dojke i mogu stvoriti rizik of drugih problema, kao što su previtaminizacija kalcijumom ili rak kože.

Šta je onda najbolja taktika?

Prvo, ovo je važan razgovor koji treba da vodite sa vašim doktorom. Jednostavna analiza krvi može utvrditi koliki je vaš nivo vitamina D.

Najprirodniji način kojim dobijamo vitamin D jeste izlazak napolje. Ljudsko telo proizvodi vitamin D automatski iz sunčeve svetlosti. Iznenađujuće je da je bolje izlagati se sunčevoj svetlosti u toplijim letnjim mesecima (više puta u kratkim periodima –  polovina vremena koliko je potrebno da vaša koža postane roze). Zimi, ugao sunca je previše nizak kako bi uspešno proizveo UVB-zrake potrebne za stvaranje vitamina D. Vitamin D se nalazi i u ribama kao što su losos, tuna i skuša i u još nekoj hrani, ali količina vitamina D u hrani nije dovoljna da se ispune dnevni standardi.

Savladavanje De-presije

Vreme provedeno napolju zimi može biti dobro iz drugih razloga – u borbi sa depresijom. Nivo vitamina generalno poboljšava zdravlje, rapoloženje i energiju i može pomoći u borbi protiv depresije ili njenom sprečavanju. Endorfin proizveden u kratkoj šetnji ili dubokim udisanjem svežeg vazduha čini da se osećate bolje, bez obzira na doba godine.

Amoena grudne proteze, grudnjaci i kupaći kostimi