naslovna slika za ortopedska pomagala imaco doo

Vežbe za starije osobe i preporuke

Neke opšte preporuke, svakako pre pratite preporuke lekara.

Šetnja je najsigurniji i najefikasniji način vežbanja, naročito za starije osobe.

 

Šetajte se uspravno, podignute glave, s isturenom bradom i pravim ramenima jedan sat dnevno, tri do pet dana u sedmici. Posle nekoliko nedelja možete da povećate brzinu hodanja. Za mlađe osobe preporučljivo je plivanje, vožnja biciklom, kao i trčanje. Opet napominjemo, postepeno povećavajte intezitet vežbi i pratite preporuke lekara.

Evo i nekoliko praktičnih saveta. Kada vam se povuče bol u vratu, verovatno ćete moći da se vratite starim aktivnostima. Ali, zapamtite da iako je bol samo znak upozorenja, morate izbegavati aktivnosti koje vam ne prijaju.

Glavu perite pod tušem, a ne u lavabou ili pod česmom. Kada se brijete, nemojte glavu naginjati unazad, već podesite visinu ogledala. Ukoliko morate da pijete iz boce, upotrebite slamku.

Na poslu pravite kratke pauze i istegnite vrat bar jednom u toku pola sata. Kada radite, držite predmet u nivou očiju. Koristite merdevine radije nego da se istežete da biste nešto dohvatili i pazite. Kancelarijski službenici treba da koriste stolice sa tvrdim naslonom. Uvek dobro razmislite pre nego što počnete da podižete teške predmete.  Izbegavajte dugu vožnju bez prekida bilo kolima, bilo biciklom. Podesite sedište i oslonac za glavu, kako bi leđa i glava imali dobar oslonac.

Ako se bavite ručnim radom (štrikanje, heklanje i veženje), oslonite svoje ruke na fotelju i često pravite pauze. Kada ste na predavanju ili koncertu izaberite sedišta koja nisu blizu bine, kako ne biste morali da zabacujete glavu unazad.

Koristite jastuk koji će omogućiti da vam glava bude u prirodnom položaju. Vratna krivina treba da bude popunjena jastukom. Nemojte spavati na stomaku, jer to glavu vraća unazad. Najbolje je spavati na leđima ili boku. Nikako nemojte spavati bez jastuka. Ne dovodite vrat u rizične položaje. Svakodnevna briga o vratu pomoći će vam da izbegnete probleme u budućnosti.

Posebne napomene

Kada su glavobolje u potiljku intezivne ili se pojavljuje mučnina, trnjenje ruku i ispadanje predmeta iz ruku obavezno se javite lekaru, jer se prava dijagnoza mora utvrditi posebnim pokazateljima, pregledima RTG snimcima. Nekada je potrebno i bolničko lečenje uz odgovarajuću medikamentoznu, fizikalnu, kinezi terapiju, a nekada je dovoljno da se tegobe ublaže ambulantnim tretmanom.