Rastezanje zaštita od limfidema

Čuvanje zdravlja

Preporučuje se nakon operacije karcinoma pa čak i za zdrave osobe u trećem životnom dobu da sve vežbe budu blagog karaktera. Pa tako možemo izdvojiti kao savet 2x po 30 minuta brzog hoda, plivanje i blago istezanje.

Zaštita od limfnog edema

Edem limfe (otok) može se pojaviti ukoliko su limfni kanali prekinuti tokom operativnog zahvata i limfni čvorovi odstranjeni. Uprkos redukovanom kapacitetu, organizam ipak pokušava da obavlja svoje funkcije. Ova povećana aktivnost može dovesti do toga da se limfa akumulira u tkivu što rezultira oticanjem ramena ili ruke na tretiranoj strani.

Radite vežbe u dogovoru sa terapeutom ili fizijatrom takođe može vam pomoći naš kompresivni rukav.

Važno je da odaberete ono vreme kada možete posvetiti 15 do 20 minuta samo za sebe, kada ste potpuno opušteni, bez ikakvih obaveza. Obucite udobnu i komotnu odeću. Vežbe možete raditi u sedećem položaju, bilo da sedite na gimnastičkoj lopti ili na stolici. I još jedna važna stvar: Vežbe ponavljajte do onog stepena dok vam to odgovara.

Vežba broj 1

“Zategnite peškir”
Sedite opušteno, ispravljenih leđa. Čvrsto zategnite peškir ispred sebe između dve ruke. Zatim, držeći peškir zategnut, protegnite i dignite ruke prema gore. Pomerajte ruke levo i desno pazeći da vam laktovi sve vreme budu zategnuti i ispravljeni.

VEŽBA broj 2

„Istezanje “
Sedite pravo. Postavite ruke opušteno na butine i ukrstite prste. Podignite ruke iznad glave i rastegnite se, držeći ruke sklopljene. Vratite ruke u prvobitni položaj, opustite se i ponovite vežbu nekoliko puta.

VEŽBA broj 3

„Pogled ka mesecu“
Sedite pravo, i opustite se. Položite ruke na levo koleno, jednu preko druge. U tom položaju podignite desnu ruku dijagonalno preko tela i pratite pokret glavom. Ponovite vežbu nekoliko puta u istom pravcu, zatim ponovite sve to drugom rukom.

Pored ovih vežbi, možda vam pomogne da u toku spavanja držite problematičnu ruku u malo povišenom položaju. Koristite podupirač za ruku ukoliko je to moguće. To bi opustilo ruku, potpomoglo limfe i pokrenulo cirkulaciju krvi ka srcu za sve se posavetujte sa terapeutom ili fizijatrom.