Stil života se promeni posle karcinoma dojke.

Često ne prođe ni dan bez novog naslova o nečemu što ili uzrokuje ili sprečava kancer. Naša tema izlazi izvan ovih, ponekad isforsiranih naslovnica, da utvrdi postoji li bilo kakav pravi dokaz da okruženje i način života uvećavaju vaš rizik i treba li preuzeti velike mere i izvršiti promene nakon dijagnoze.

Nakon što su izašle iz teškog iskušenja tretmana karcinoma dojke, razumljivo je da su mnoge žene spremne da urade sve što je potrebno kako bi izbegle sve što može da izazove vraćanje. Dok činimo “prave stvari” kako bismo sprečile bolest, problem je znati gde početi.

Jako lako nastaje preopterećenost konfliktnim sadržajem i pričama koje plaše. Kako je “Zeleni pokret” dao do znanja da su naše “zapadnjačke” navike postale isuviše neprirodne, čak i novi rizici nastaju sa današnjom hranom, proizvodima za ličnu higijenu (šminkom), šamponima i ostalim proizvodima. Nikada se nismo pitale o ovim proizvodima, ni kako oni utiču na naše zdravlje – a možda bi trebalo.

Sa druge strane… da li je moguće da u eri interneta pravimo slona od mrava?

Pa, kako da sumiramo sve te naslove i donesemo zaključak?

Biologija za početnike, oblast DNA mutacije.

Američki ekspert, Dr Greg Orloff, napravio je nagrađeni veb sajt CancerQuest.org kada je njegovoj ženi dijagnostikovan kancer 1998. Njegov sajt kaže “….jednostavno rečeno, kancer je proizvod neregulativnih podela ćelija. Kancerogene ćelije se dele, a rade to kada ne treba, ne prestaju da se dele kada treba i ne umiru kao što bi trebalo. U najgorem slučaju, kancerogene ćelije napuste mesto na kome su nastale i putuju do drugih delova tela.”

Izgleda da je razlog zašto se kancerogene ćelije ovako ponašaju deo njihovog genetskog koda. U kancerogenim ćelijama promene (mutacije) u ključnim genima uzrokuju ćelije da se ponašaju abnormalno. Kako postoji toliko stvari koje mogu da izazovu mutaciju, postoji jednak broj potencijalnih uzroka kancera što uključuje:

 • preveliko izlaganje određenim mineralima i hemikalijama u okolini uključujući azbest i toksični otpad, kao i izlaganje suncu (kod slučaja kancera kože);
 • faktore ishrane kao što su gojaznost i prekomerni unos alkohola;
 • faktore stila života kao što su pušenje i premalo fizičke aktivnosti.

Loš način života

Pojavili su se neki pouzdani zaključci o prevenciji raka. Na primer, nastaju sve veći dokazi da stil života igra ulogu. U decembru 2011, “Istraživanje Raka u Ujedinjenom Kraljevstvu” objavilo je rezultate o najvećoj studiji učinjenoj do tada o učinku načina života na rak. Zaključak studije je da se 45 posto svih kancera kod muškaraca može sprečiti, kao i 40 posto svih kancera kod žena. Ova neverovatna cifra uzima u obzir sve vrste raka – ne samo rak dojke – ali, i dalje tera na razmišljanje.

Došlo je do zaključka da su pušenje, faktor ishrane, alkoholna pića i telesna težina igrali ulogu u stvaranju 34 posto svih dijagnoza raka u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom 2010. Utvrđujući da u većini slučaja rak ima više uzroka, Dr Harpal Kumar, glavno i odgovorno lice ove neprofitne organizacije, rekao je: “Vođenje zdravog života ne garantuje da osoba neće oboleti od raka, ali naša studija pokazuje da zdrave navike značajno smanjuju šansu od dijagnoze. Mi znamo da je rizik od raka povećan sa istorijom bolesti u familiji i starenjem, ali ove cifre pokazuju da možemo preduzeti pozitivne korake kako bi smo smanjili svoj rizik od oboljenja.”

Kao svaka statistička informacija, ovi zaključci moraju se staviti u perspektivu kada je u pitanju kancer dojke za koji ostaje slučaj da biti žena i imati više od 50 godina predstavljaju dva najveća faktora rizika obuhvatno; ipak, nemoguće je ignorisati zaključke ovog istraživanja.

Misli pre nego što jedeš

Naučnici predviđaju da nastavak trenda prekomerne težine može dovesti do oko 500,000 dodatnih slučaja raka u Sjedinjenim Državama do 2030. Ne postoji dobar razlog da ignorišemo upozorenja medicine na zdraviju ishranu koja je naša prva linija odbrane, a generalna upozorenja su već mnogo puta ponavljana:

 • Zamenite masnoću životinja sa polizasićenom masnoćom (koja se može naći u uljima mnogih povrća) i monozasićenom masnoćom (kao što je maslinovo ulje);
 • Uzimajte više izoflavona (nalaze se u pasulju i grašku) i lignana (iz voća, povrća, žitarica, ima ih i u čaju i kafi);
 • Jedite hranu sa više vlakana iz pšeničnih mekinja, žitarica, pasulja, voća i povrća;
 • Obezbedite dovoljno kalcijuma u svojoj ishrani – iz mleka, sira i jogurta sa manjim procentom masnoće, zelenog povrća (kao što su brokoli, kupus i okra), oraha, hleba i ribe;
 • Jedite hranu punu karoteonidima (hemikalije koje telo preradi u vitamin A) kao šargarepe, slatki krompir, spanać, kale i paradajz.

Isto pouzdano znamo da je ženino doba života faktor – rak dojke kod žene u postmenstrualnoj fazi je učestaliji ako pate od viška kilograma, zbog visokih nivoa estrogena prisutnog u masnoći tela. Ipak, ovo nije slučaj kod žena u premenstrualnoj fazi – postoji misao da žene koje imaju višak kilograma vrše manju ovulaciju nego njihove mršavije sestre, a samim tim izraženi su i manji nivoi estrogena. Najbolje je, u svakom slučaju, održavati zdravu težinu (posetite lekara i izračunajte svoj BMI- indeks mase u telu) i izbegavati dobijanje te užasne  “debljine oko struka” koja verovatno napada sve koji su ili na ulasku u prirodnu menopauzu ili u prevremenoj menopauzi zbog tretmana kancera.

Gde se stil života i okruženje susreću

 Da li vaša zdrava ishrana treba da bude potpuno prirodna ili organska kako biste dobile najbolju zaštitu protiv raka? Teško je reći. Jedno je sigurno, definicija “organskog” je još u nastajanju i može se razlikovati od jedne do druge nacije. Nekada su hrana ili adativi u hrani okrivljeni da direktno uzrokuju rak i opisani kancerogenim. Ovo može da uključiti:

 • Hormone rasta i antibiotike u stočarstvu;
 • Pesticide i herbicide u voćnjacima;
 • Bisphenol A (BPA) u nekim vrstama ambalaže.

Drugi istraživači sumnjaju da je ovo tačno, tvrdeći da, iako se u nekoj hrani nalaze čestice, a znamo da mogu da izazovu kancer, nalaze se u tako malim količinama da nikada ne možemo pojesti dovoljno te hrane da nastane bilo kakav problem. Prema Američkom Udruženju za Kancer (ACS) i njegovim pokazateljima ishrane, ovi aditivi i jedinjenja možda ne uzrokuju rak direktno, ali verovatno stvaraju rizik od kancera na drugačiji način – na primer, delujući kao hormonske substance u telu. Njihov veb sajt kaže “Da li organska hrana nosi manji rizik od nastanka raka zato što je manja šansa da su u dodiru sa jedinjenima koja mogu izazvati kancer je u velikom slučaju nepoznato”.

Ipak, neprerađena hrana i organska hrana tipično imaju više nutritivne vrednosti i manje šanse da sadrže neprirodne i neželjene sastojke. Ovakva hrana je možda bolji izbor za mirnu savest i dobra je po našu planet kao i po životinje na farmi  – izgleda da je ovo pravac u kome se agrokultura kreće  – beneficiranje lokalnih farmera.

Marie Spano, ekspert u polju zdrave ishrane i član Američkog udruženja zdrave ishrane se slaže sa tim.  “U ovom trenutku, istraživanje nije tačno preciziralo da određeni pesticidi izazivaju kancer ili da organska dijeta sprečava kancer,” potvrđuje. ” Ipak, dosta ljudi koji biraju organsku hranu nakon dijagnoze raka ili u remisiji može smiriti i neće im škoditi. Da li pomaže? Ne mislim da znamo odgovor na ovo pitanje još uvek.”

Spano preporučuje par inicijalnih razmišljanja, za ljude koji prave male promene u ishrani: Počnite sa hranom koja ima jestivu kožu (bobice, npr.) pre nego što se domognete hrane čiju koru oljuštite i bacite, poput banane. “Postoje drugi aspekti zdrave ishrane koji možda mogu smanjiti rizik pojedinca da oboli od neke vrste raka, uključuju smanjenje unosa crvenog mesa i gotovih ručkova, smanjenje bilo kakvih ugljenisanih porcija mesa (roštilja), zatim kuvanje na blagoj vatri umesto brzo/na jakoj vatri. Takođe, skidanje izgorele kore na pitama i pecivima iz pekare,” dodaje.

Šta je sa hemikalijama na koži?

Sintetički dodaci pronađeni u nekoj hrani i kožmetičkim proizvodima, parabeni, su jedni od medijskih omiljenih hemikalnih “pokvarenjaka” i pronađeno je da oponašaju estrogen, iako je ovo daleko manja količina nego količina estrogena koju proizvodi telo.

Često se stvara povezanost između raka i hemikalija u dezodoransu i antiperspirantima, ali ovu tvrdnju su odbacila mnoga udruženja.

Uprkos, industrija kozmetičkih proizvoda je u proteklih par godina počela da se preispituje i prepravlja praveći više potpuno prirodnih proizvoda dostupnih ženama ukoliko one to žele. Na kraju, ova promena je dobra, kaže Alison Raffaele, osnivač i glavno odgovorno lice iz Alison Raffaele Cosmetics iz Njujorka.

Ona kaže da se sledeće štetne materije lako mogu zameniti zdravijim supstancama:

 • Disruptori endokrina; parabeni koji se koriste u komercijalne svrhe su veštačkog porekla, ipak mogu biti identični onima koji se nalaze u prirodi.
 • “U obrađenoj formi nije problem,” Raffaele kaže, “ali, u slobodnoj formi je veliki rizik od udisanja. Ne deli se u telu i na kraju može doći do stvaranja cista.”
 • Sintetički mirisi.
 • Mineralna ulja i vazelin.Nusprodukt petroleja, velikim izlaganjima vaporu mineralnih ulja (pretežno u industriji), dokazano povećava rizik stvaranja nekih vrsta kancera.
 • Propilen-gicol.U koncentraciji od 100%, propilen-gicol se koristi kao anti-friz. U proizvodima nege tela se ne koristi u velikim količinama, ali svejedno je potencijalni kožni iritant.

Najbolji izbor je Vaš izbor

U našem vremenu naučno otkriće ne pokazuje na povećan rizik u hemikalijama, našoj hrani ili proizvodima za negu i lepotu tela. Ipak, mnogo žena ostaje ubeđeno da smanjenje unosa hemikalija u telo mora biti dobra odbrana protiv kancera.

 

Amoena Life vodila je razgovore sa par žena koje su pratile svoj pristup, čineći određene životne promene koje ulaze u njihov sistem vrednosti i smanjuju lični strah.

Sandi (koja je želela da ostane anonimna) veruje da efekat u promenama koje je ona primenila , poput odricanja većine procesne hrane i korišćenja organskih proizvoda za brigu i negu o telu ima više delotvornosti na njeno stanje uma nego opipljivo uverenje. “Svi znamo kako opasne ove stvari mogu biti, i ako ih ne možemo sve izbeći, možemo uraditi nešto,” ona kaže. “Za sebe, za okolinu i za buduće generacije, bitno je da izmenimo naš svet pun hemije i živimo prirodno.”

Nutricionista Susannah Oliver napisala je knjigu “Dijeta prevencije i oporavljanja od raka dojke “ (The Breast Cancer Prevention and Recovery Diet) i bila je jako popularna još od prvog izdanja 2001. godine. Nakon čitanja, Mary Jennings je smanjila svoj unos mlečnih proizvoda, soli i šećera i pokušava da prati preporuke

ove spisateljice. Marry primećuje da ima više energije i uspevala je da održi svoju težinu u stanju opadanja od kada se drži plana, što može samo biti dobra stvar: ” Iako sam bila vegetarijanac i hranila se jako zdravo mnogo godina, shvatila sam da smanjenjem mlečnih prozvoda i nekih proizvoda od brašna, jelom “kafanske porcije” (regularni obrok) osećam se odlično i zdravo od unutra ka spolja!”

Mnogo žena sa kojima smo pričali o promenama životnog stila je ubeđeno da jelom svežeg voća i povrća, smanjenjem masnoće u hrani i izbegavanjem mesnih prerađevina ne samo da pomaže u tome da se bolje osećaju, već i izgledaju bolje. I dok neki uzročnici kancera koje su ove žene izbacile iz upotrebe nisu baš dokazani, odbrambene pogodnosti zdravijeg jela i održavanje zdrave težine definitivno idu uz savet objavljen od Istraživačkog Centra za Kancer UK.

Da zaključimo, ako se osećate bolje uz izbore koje ste napravili, i ako čitate i informišete se o tome šta su istraživačke organizacije objavile o ključnim pitanjima, možete samo biti na dobitku zbog zdravog načina života. Možda zeleno jeste vaše novo “roze“. Možete raditi na tome da uzmete u obzir rizike i opreze usko povezane sa nekim izborom života, i odlučite koje korake hoćete da napravite da naouružate sebe protiv raka. “To je kao da izbegavamo sudar kolima,” zaključuje Dr Orloff. “Možete smanjiti rizik noseći pojas, ne izlaziti kasno noću i ne pričati telefonom u vožnji. Ali, sve ovo vam ne može garantovati da nećete imati udes. Isto važi i za rak. Induvidualci moraju da odluče sa čime hoće da žive.”

Ovaj članak je preveden i preuzet od naših zastupnika Amoena i objavljen je u

Amoena Life magazinu.