Stil života se promeni posle karcinoma dojke.


Često ne prođe ni dan bez novog naslova o nečemu što ili uzrokuje ili sprečava kancer. Naša tema gleda izvan ovih ponekad isforsiranih naslovnica da vidi i dokaže postoji li bilo kakav pravi dokaz da okruženje i način života uvećavaju Vaš rizik i treba li preuzeti velike mere promena nakon dijagnoze.

Nakon što su izašle iz teškog iskušenja tretmana karcinoma dojke, razumljivo je mnoge su žene spremene da urade sve što je potrebno kako bi izbegle sve što može da izazove vraćanje, dok radimo “prave stvari” kako bi sprečile bolest, problem je znati gde početi.

Jako lako nastaje preopterećenost konflikntim sadržajem i pričama koje plaše. Kako je “Zeleni pokret” dao do znanja da su naše “zapadnjačke” navike postale isuviše neprirodne čak i novi rizici nastaju sa današnjom hranom, proizvodima za ličnu higijenu ( šminkom ) šamponima i ostalim proizvodima. Nikada se nismo pitale o ovim proizvodima kako bi trebale niti kako oni utiču na naše zdravlje – ali možda bi trebale.

Sa druge strane… može li biti da u vreme ovog internet doba pravimo slona od mrava?

Pa kako da sumiramo sve te naslove i donesemo zaključak?

Biologija za početnike, oblast DNA mutacije.

U.S. ekspert Dr.Greg Orloff organizovao je nagrađeni web sajt CancerQuest.org kada je njegova žena doživela dijagnozu kancera 1998. Njegov sajt kaže “….jednostavno rečeno kancer je proizvod neregulativnih podela ćelija. Kancerogene ćelije se dele a rade to kada ne treba, ne prestaju da se dele kada treba i ne umiru kao što bi trebale. U najgorem slučaju, kancerogene ćelije napuste mesto na kome su nastale i putuju do drugih delova tela.”

Izgleda da je razlog zašto se kancerogene ćelije ovako ponašaju deo njihovog genetskog koda. U kancerogenim ćelijama promene (mutacije) u ključnim genima uzrokuju ćelije da se ponašaju abnormalno. Pošto postoji toliko stvari koje mogu da izazovu mutaciju, postoji jednak broj potencijalnih uzroka kancera. Što uključuje:

 • preveliko izlaganje određenim mineralima i hemijama u okolini uključujući asbest i toksični otpad, i izlaganje suncu ( kod slučaja kancera kože );
 • faktori ishrane kao što je gojaznost i prevelik unos alkohola;
 • i faktori stila života kao pušenje i premalo vežbe.

Loš način života

Javljaju se neki pouzdani zaključci o prevenciji raka. Na primer nastaju sve veći dokazi da stil života igra ulogu. U decembru 2011, “Istraživanje Raka u Ujedinjenom Kraljevstvu” objavilo je rezultate o najvećoj studiji učinjenoj do tada o učinku načina života na rak. Zaključak studije je da 45 posto svih kancera kod muškaraca se može sprečiti, i 40 posto svih kancera kod žena. Ova neverovatna cifra uzima u obzir sve vrste raka – ne samo rak dojke – ali i dalje tera na razmišljanje.

Oni su zaključili da su pušenje, faktor ishrane, alkoholno piće i telesna težina igrali ulogu u stvaranju 34 posto svih dijagnoza raka u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom 2010. Utvrđujući da u većini slučaja, rak ima više uzroka, Dr. Harpal Kumar, glavni i odgovorni ove neprofitne organizacije, rekao je: “Vođenje zdravog života ne garantuje da osoba neće oboleti od raka  ali naša studija pokazuje da zdrave navike značajno smanjuju šansu od dijagnoze. Mi znamo da je rizik od raka povećan sa istorijom bolesti u familiji i starenjem, ali ove cifre pokazuju da možemo preduzeti pozitivne korake kako bi smo smanjili svoj rizik od oboljenja.”

Kao svaka statistička informacija, ovi zaključci moraju se staviti u perspektivu kada je u pitanju kancer dojke, za koji ostaje slučaj da biti žensko i preko 50 su dva najveća faktora rizika obuhvatno; ipak, nemoguće je ignorisati zaključke ovog istraživanja.

Misli pre nego što jedeš

Naučnici predviđaju da nastavak trenda prevelike težine može dovesti do oko 500,000 dodatnih slučaja raka u Sjedinjenim Državama do 2030. Ne postoji razlog ignorisanja upozorenja medicine za zdravijom ishranom koja je naša prva linija odbrane, a generalna upzorenja su već mnogo puta ponavljana:

 • Zamenite masnoću životinja sa polizasićenom masnoćom ( koja se može naći u uljima mnogih povrća ) i monozasićenom masnoćom ( kao što je maslinovo ulje );
 • Uzimite više izoflavona ( nalaze se u pasulju i grašku ) i lignana ( iz voća, povrća, žitarica, ima ih i u čaju i kafi );
 • Jedite hranu sa više vlakana iz pšeničnih mekinja, žitarica, pasulja, voća i povrća;
 • Obezbedite dovoljno kalciuma u vašoj ishrani – iz malo-masnog mleka, sira i jogurta, zelenog povrća ( kao brokoli, kupus, i okra ), oraha, hleba i ribe;
 • Jedite hranu punu karoteonidima ( hemikalije koje telo preradi u vitamin A ) kao šangarepe, slatki krompir, španać, kale i paradajz.

Isto jako znamo da je ženino doba života faktor – rak dojke kod žene u post menstrualnoj fazi je učestaliji ako pate od viška kilograma, zbog visokih nivoa estrogena prisutnom u masnoći tela. Ipak ovo nije slučaj kod žene u pre menstrualnoj fazi, postoji misao da žene koje imaju višak kilograma vrše manju ovulaciju nego njihove mršavije sestre, izraženi su manji nivoi estrogena. Najbolje je u svakom slučaju održavati zdravu težinu  ( idite i izračunajte vaš BMI- indeks mase u telu ) i izbegavaju dobijanje te užasne  “debljine oko struka” koja izgleda napada sve koji su ili na ulasku u prirodnu menopauzu ili uterane u menopauzu zarad tretmana kancera.

Gde se stil života i okruženje susreću

 Da li Vaša zdrava ishrana treba da bude skroz-prirodna ili organska kako bi dobile najbolju zaštitu protiv raka? Teško je reći. Jedno je sigurno, definicija “organskog” je još u nastajanju i može se razlikovati u jednoj od druge nacije. Nekada hrana ili adativi u hrani su okrivljeni da direktno uzrokuju rak i opisani kancerogenim. Ovo može da ukljuluje:

 • Hormone rasta i antibiotike u stočarstvu;
 • Pesticide i herbicide u voćnjacima;
 • i Bisphenol A (BPA) u nekim vrstama ambalaže.

Drugi istraživači sumnjaju da je ovo tačno, trvdeći da iako se u nekoj hrani nalaze čestice a znamo da mogu da izazovu kancer, nalaze se u tako malim količinama da nikada ne možemo pojesti dovoljno te hrane za bilo koji problem. Prema Američkom Kancer Udruženju (ACS) i njihovim Pokazateljima ishrane. Ovi aditivi i jedinjenja možda ne uzrokuju rak direktno, ali možda stvaraju rizik od kancera na drugačiji način – na primer, delujući kao hormonske substance u telu. Njihov web sajt kaže “Da li, organska hrana nosi manji rizik od nastanka raka zato što je manja šansa da su dirane sa jedinjenima koja mogu izazvati kancer je u velikom slučaju nepoznato”

Ipak, ne obrađivana hrana i organska hrana tipično imaju više nutrionske vrednosti, i manje šanse da sadrže neprirodne i neželjene sastojke. Ona je možda bolji izbor za mirnu savest i njihov drugi benefit :dobra je po našu planetu, dobra je po farmske životinje  i – ovo izgleda da je pravac u kome se agrokultura kreće  – beneficiranje lokalnih farmera.

Marie Spano, ekspert u polju zdrave ishrane  i član Američke Asocijacije zdrave ishrane slaže se. “U ovom trenutku, istraživanje nije tačno preciziralo da određeni pesticidi izazivaju kancer ili organska djeta sprečava kancer,” potvrđuje. ” Ipak za dosta ljudi koji biraju organsku hranu nakon dijagnoze raka ili u remisiji može ih smiriti i neće škoditi. Da li pomaže? Ne mislim da znamo odgovor na ovo pitanje još uvek.”

Spano preporučuje par inicijalnih razmišljanja, za ljude koji prave male promene u ishrani: Počnite sa hranom koja ima jestivu kožu ( bobice npr. ) pre nego što se uhvatite za hranu čiju koru oljuštite i bacite, kao banana. “Postoje drugi aspekti zdrave ishrane koji možda mogu smanjiti rizik pojedinca da oboli od neke vrste raka, uključuju smanjenje unosa crvenog mesa i gotovih ručkova, smanjenje bilo kakvih ugljenisanih porcija mesa ( roštilja ) kuvati na blagoj vatri i polako umesto brzo/na jakoj vatri. I skinuti izgorenu koru na pitama i stvarima iz pekare,” dodaje.

Šta je sa hemikalijama na koži?

Sintetički dodaci nađeni u nekoj hrani i kožmetičkim proizvodima, parabeni, su jedni od medijskih omiljenih hemikalnih “pokvarenjaka”  i nađeno je da oponašaju estrogen, iako je ovo daleko manja količina nego količina estrogena koje proizvodi telo.

Često se pravi povezanost sa rakom i hemikalijama u dezodoransu i antiperspirantima ali ovu tvrdnju su odbacile mnoga udruženja.

Uprkos, industrija kozmetičkih proizvoda je u proteklih par godina počela da se preispituje i prepravlja praveći više potpuno-prirodnih proizvoda dostupnih ženama ukoliko one to žele. Na kraju ova promena je dobra, kaže Alison Raffaele, osnivač i glavna odgovorna iz Alison Raffaele Cosmetics iy New York-a.

Ona kaže da sledeće štetne materije se lako mogu zameniti zdravijim supstancama:

 • Parabeni. Disruptori endokrina; parabeni koji se koriste u komercijalne svrhe su veštačkog porekla, ipak mogu biti indentični onima koji se nalaze u prirodi.
 • Talk. “U obrađenoj formi nije problem,” Raffaele kaže, “ ali u slobodnoj formi je veliki rizik od udisanja. nNe deli se u telu i na kraju može doći do stvaranja cista.”
 • Sintetički mirisi.
 • Mineralna ulja i vazelin. Nusprodukt petroleja, velikim izlaganjima vaporu mineralnih ulja (pretežno u industriji) je dokazano da povećava rizik stvaranja nekih vrsta kancera.
 • Propilen-gicol. U koncentraciji od 100%, propilen-gicol se koristi kao anti-friz. U proizvodima nege tela se ne koristi u velikim količinama ali svejedno je potencijalni kožni iritant.

Najbolji izbor je Vaš izbor

U našem vremenu naučno otkriće ne pokazuje na povećan rizik iz hemikalija u našoj hrani ili

proizvodima za negu i lepotu tela. Ipak, mnogo žena ostaje ubeđeno da pri smanjenju unosa hemikalija u svoja tela mora da bude dobra odbrana protiv kancera.

 

Amoena Life vodila je razgovore sa par žena koje su pratile svoj pristup, čineći određene životne promene koje ulaze u njihov sistem vrednosti i smanjuju njihov lični strah.

Sandi (koja je želela da ostane anonimna) veruje da efekat u promenama koje je ona primenila , kao odricanje većine procesne hrane i korišćenje organskih proizvoda za brigu i negu o telu ima više delotvornosti sa njenim stanjem uma nego opipljivim uverenjem. “Svi znamo kako opasne ove stvari mogu biti, i ako ih ne možemo sve izbeći, možemo uraditi nešto,” ona kaže. “Za sebe, za okolinu i za buduće generacije, bitno je da izmenimo naš svet pun hemije i živimo prirodno.”

Nutricionista Susannah Oliver napisala je knjigu,Djeta Prevencije i Oporavljanja od Raka Dojke  ( The Breast Cancer Prevention and Recovery Diet ), bila je jako polularna još od prvog izdanja 2001. godine. Od čitanja Mary Jennings smanjila je svoj unos mlečnih proizvoda, soli i šećera, i pokušava da prati preporuke

ove pisateljice. Marry primećuje da ima više energije i uspevala je da održi svoju težinu u stanju opadanja od kada se drži plana, što može samo biti dobra stvar: ” Iako sam bila vegetarijanac i hranila se jako zdravo mnogo godina, shvatila sam da smanjenjem mlečnih prozvoda i nekih proizvoda od brašna, jelom “kafanske porcije” (regularni obrok) osećam se odlično i zdravo od unutra ka spolja!”

Mnogo žena sa kojima smo pričali o promenama životnog stila su ubeđene da jelom svežeg voća i povrća, smanjenjem masnoće u hrani i izbegavanjem mesnih prerađevina pomažeu u tome da se ne samo bolje osećaju nego i izgledaju bolje. I dok neki uzročnici kancera koje su ove žene izbacile iz upotrebe nisu baš dokazani, odbrambene pogodnosti zdravijeg jela i održavanje zdrave težine definitivno idu uz savet objavljen od Istraživačkog Centra za Kancer UK.

Da zaključimo, ako se Vi osećate bolje sa izborima koje ste napravili, i ako čitate na sve strane i informišete se o tome šta su istraživačke organizacije objavile o ključnim pitanjima možete samo biti na dobitku od tih izbora kao deo zdravog načina života. Možda Zeleno jeste Vaše novo “Pink”. Možete raditi na tome da uzmete u obzir rizike i opreze usko povezane sa nekim izborom života, i odlučite koje korake hoćete da napravite da naouružate sebe protiv raka. “To je kao da izbegavamo sudar kolima,” zaključuje Dr. Orloff. “Možete smanjiti rizik noseći pojas, ne izlaziti kasno noću i ne pričati telefonom u vožnji. Ali sve ove stvari vam ne mogu garantovati da se nećete naći u udesu. Isto važi i za rak. Induvidualci moraju da odluče sa čime hoće da žive.”

Ovaj artikal je preveden i preuzet od naših zastupnika Amoena i objavljen je u

Amoena Life magazinu.